Tajomník Združenia bývalých politických väzňov vyzval Danka na odstúpenie

10.09.2012 Poprad

Poprad 10. septembra (TASR) - Tajomník Svetového združenia bývalých československých politických väzňov František Bednár vyzval primátora Popradu Antona Danka na odstúpenie. Dôvodom sú podľa neho informácie, ktoré boli o osobe popradského primátora uverejnené na rôznych internetových stránkach. Týkajú sa okolností, za ktorých Danko nadobudol majetok v období vykonávania primátorskej funkcie.

„Nie sme kompetentní posudzovať mieru ich hodnovernosti, pretože toto patrí do kompetencie iných inštitúcií Slovenskej republiky. Posudzujeme však Vašu politickú a morálnu zodpovednosť voči občanom Popradu,“ uvádza Bednár v otvorenom liste primátorovi Popradu. Uverejnené údaje, vrátane výpisov z bankových účtov, katastra nehnuteľností a fotografií zverejnených na internete, sú podľa neho natoľko závažné, že už len ich samotná existencia vrhá na primátora tieň podozrenia a zakladá dôvod na odstúpenie z funkcie. V prípade, že Danko z postu neodstúpi, bude iniciovať aj referendum či predčasné voľby. „Pretože toto považujeme za nevyhnutnosť a jediný účinný spôsob, ako očistiť dobré meno mesta Poprad a obnoviť dôveru k inštitútu funkcie primátora tak, aby viac nemohol byť zárobkovým podnikom a nástrojom na obohacovanie sa,“ zdôvodnil Bednár.

Primátor, ktorý je vo svojej funkcii tretíkrát po sebe, považuje vyjadrenia a výzvu na odstúpenie za útok na jeho osobu. „Vzhľadom na to, že ku všetkým obvineniam mojej osoby zverejneným na internete som sa už niekoľkokrát vyjadril v minulosti, nepovažujem za náležité sa k ich obsahu opätovne vracať,“ uvádza sa v stanovisku primátora Danka. Podľa neho otvorený list obsahovo vychádza hlavne z množstva nekorektných internetových stránok, a aj preto ho vníma ako pokračovanie kampane voči jeho osobe, a nie ako záujem o veci verejné zo strany Františka Bednára.

Danko tiež pre TASR potvrdil, že už nevie, ako sa má voči takýmto útokom brániť. „Polícia s tým nemôže nič robiť, nedá sa zistiť, kto tie informácie na internete uverejňuje. Ja to vidím tak, že je to snaha, ako ma zdiskreditovať v prípade, že sa opäť budem uchádzať o post primátora. Ja však už kandidovať nebudem, takže nerozumiem, na čo je to dobré,“ uzavrel Danko.
 

Vyberte región